Витамин B12 - Защо е толкова важен?

    Витамин B12, известен също като кобаламин, е от съществено значение за здравето на човешкия организъм. Той играе ключова роля във функционирането на нервната система, образуването на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК. Въпреки че е необходим само в малки количества, липсата му може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

    В тази статия ще ви разкажем малко повече за витамина, както и за нашето комбинирано решение за поддържане на оптимални нива на витамин В12 и здрава имунна система.
    14_07_2023-vitamin_b12_23470473

    Функции на витамин B12

    • Формиране на червени кръвни клетки:  Витамин B12 играе ключова роля в процеса на формиране на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки са отговорни за транспортирането на кислород от белите дробове до всички тъкани и органи в тялото. B12 помага за синтеза на ДНК в зрелите червени кръвни клетки, което е важно за тяхното развитие и функциониране. Без достатъчно количество B12, костния мозък не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, което може да доведе до анемия.
    •  Нервна система и миелиновa обвивка: Витамин B12 е от съществено значение за здравето на нервната система. Той помага за създаването на миелиновата обвивка, която обгръща нервите и подпомага бързия пренос на нервните импулси. Този обвивков слой е важен за предпазване на нервите от увреждане и поддържане на ефективната комуникация между различните части на нервната система. Липсата на витамин B12 може да доведе до различни неврологични проблеми, треска, мускулни слабости и дори до увреждане на мозъчните функции.
    • Изложените функции на витамин B12 подчертават неговото значимо влияние върху здравето на организма като цяло. Поддържането на оптимални нива от този витамин чрез подходящо хранене или приемане на хранителни добавки е от съществено значение за поддържането на здравето и доброто благосъстояние.

    Източници на витамин B12

    KOBAYASHI-Vitamin-B12-tablets-Made-in-Japan5
    Витамин B12 се намира в големи количества в животинските продукти поради факта, че микроорганизмите, намиращи се в тях, синтезират този витамин. Ето подробно разяснение за различните източници на витамин B12:

    Месо

    Риба и морски дарове

    Млечни продукти

    Яйца

    Хранителни добавки и обогатени храни

    Яйцата са също добър източник на витамин B12. Консумацията на цели яйца или продукти, приготвени с тях, може да помогне за попълване на нуждите от този витамин в организма.
    Специално морските риби като сьомга, скарида, туна, скумрия и други са богати на витамин B12. Консумацията на разнообразни видове риба може да осигури значително количество от витамин B12 в хранителната диета.
    Млякото, сиренето, киселото мляко и други млечни продукти също са източник на витамин B12. Тези продукти могат да бъдат особено полезни за хора, които не консумират месо или риба.

    Headline Style 4

    Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s. Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s.
    За хора, които не получават достатъчно витамин B12 от храната, съществуват хранителни добавки и обогатени храни. Това могат да бъдат витаминни добавки, обогатени с витамин B12, или обработени храни като зърнени култури, сокове и други, които са обогатени с този витамин.
    Важно е да се отбележи, че растителните източници на витамин B12 са ограничени. Поради тази причина, хората, които следват вегански или вегетариански диети, могат да имат нужда от внимателно планиране на храненето или прием на хранителни добавки, за да се осигури достатъчно витамин B12 в тяхната диета. Дефицит на Витамин В12

    Дефицит на Витамин В12

    Липсата на витамин B12 може да доведе до различни сериозни здравословни проблеми и увеличен риск от развитие на различни заболявания. Вижте някои от основните рискове и последици при дефицит на витамин B12:
    • Мегалобластна анемия: Дефицитът на витамин B12 може да доведе до мегалобластна анемия, при която червените кръвни клетки стават големи и не могат да се разделят нормално. Това води до намалено количество функционални червени кръвни клетки в кръвта, което може да предизвика умора, слабост, бледа кожа и заминаване на дъх. 
    • Неврологични проблеми: Дефицитът на витамин B12 може да доведе до увреждане на нервната система и неврологични проблеми като парестезии, треска, слабост на мускулите, координационни затруднения и дори увреждане на мозъчните функции. 
    • Повишен риск от деменция: Някои изследвания са показали връзка между дефицита на витамин B12 и повишен риск от развитие на деменция, включително болест на Алцхаймер. Витаминът B12 играе важна роля в здравето на нервната система и увреждането му може да допринесе за развитието на деменцията. 
    •  Увреждане на развитието на плода при бременност: Дефицитът на витамин B12 при бременни жени може да доведе до различни компликации и увреждания на развитието на плода, включително преждевременно раждане, увреждания на нервната система и дори вродени ментални и физически увреждания. 
    •  Повишен риск от сърдечносъдови заболявания: Дефицитът на витамин B12 може да бъде свързан и с повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, включително сърдечен удар и инсулт. Витаминът B12 е важен за здравето на кръвоносната система и неговият дефицит може да допринесе за увеличен риск от сърдечно - съдови проблеми. 
    •  Тези рискове при дефицит на витамин B12 подчертават важността на поддържането на адекватни нива на този витамин в организма чрез подходящо хранене и приемане на хранителни добавки. В случай на наличие на симптоми или рискове за дефицит на витамин B12, е важно да се консултира с лекар за подходяща диагностика и лечение.
    istockphoto-1356070874-612x612

    Поддържайте оптимални нива на Витамин В12 - Шипка, Желязо, Фолиева киселина и В12 oт Balevski&Kirov

    21

    СУШЕН ПЛОД ОТ ШИПКА

    Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство. Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

    Шипковият плод е истински „поливитаминен концентрат“ – в природата не съществува друг естествен продукт, който да е така богат на различни витамини – С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р. По съдържание на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят (500-2500 мг) на 100 грама плод. По съдържания на витамин В1 и В2 тя се нарежда на първо място, а по количествата каротин – на второ. 

    Шипката е богат източник на пектин, флавоноиди и желязо, органични киселини (лимонена и ябълчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. Също така има високо съдържание на есенциални мастни киселини: линолова киселина - омега 6 и линоленова киселина - омега 3, както и антиоксидант бета каротин. 

    От захарите в нея се срещат фруктоза, глюкоза, захароза. Богат е също така и съставът й на скорбяла, белтъчини, дъбилни и пектинови вещества, азотни вещества. Богатото съдържание на комплекса от полезни вещества прави шипката невероятен имуностимулатор и здравословна добавка с мощно противовъзпалително действие, подпомага и поддържа костите и ставите здрави. Поради високото съдържание на витамин С, шипките има диуретичен ефект и също така подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите.

    Витамин В12 (като Methylcobalamin)

    Витамин В12 - Метилкобаламин е жизнено необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Подсилва имунната система, допринася за нормалното функциониране на организма, поддържа метаболизма и сърдечната дейност. Допринася за поддържане на нормалното състояние на нервната система, енергийния метаболизъм и сърдечната функция. Витамин Б12 представлява комплекс от кобалт в ядрото и връзки към други съединения. 

    Формите на кобаламин, които са активни в организма са цианкобаламин, метилкобаламин, аденосилкобаламин, хидроксокобаламин. Комплексът от кобаламин-IF се прихваща от рецептори в тънките черва, като след това вътрешният фактор се разпада, а кобаламинът става част от друг комплекс, за да стигне до всички клетки в тялото. Естественият прием на кобаламин най-често се случва чрез хранене с животински продукти. В тях кобаламинът е в комплекс с протеин, за да се съхрани и транспортира. Когато попадне в организма, този комплекс преминава през няколко етапа на обработване, като след стомаха, кобаламинът се свързва с вътрешния фактор. В условията на недостиг на този витамин се развива анемия, лигавични увреждания и неврологични смущения. 

    Освен това витамин В12 понижава кръвните нива на вредния хомоцистеин. Затова е важно да го приемаме в достатъчни количества. Когато има проблеми с усвояването или приема, примерно – при вегани, е необходимо да се използват хранителни добавки, които съдържат активни форми на витамин B12.

    Желязо (като Iron Bisglycinate)

    Желязото е минерал от крайна необходимост и важна съставна част на протеините, участващи в транспорта на кислород и в обмяната на веществата. Почти 2/3 от желязото в тялото се съдържа в хемоглобина - отговорен за пренасянето на кислород от белите дробове към всички тъкани в организма. По-малки количества желязо се намират в миоглобина - отговорен за преноса на кислород до сърцето и скелетните мускули, както и в ензимите, които съдействат за протичане на биохимичните реакции в клетките. 

    Около 15% от желязото в организма се складира за бъдещи нужди и се активира, когато приемът на храна е ограничен. Останалото количество желязото се намира в тъканите, като част от протеините, които подпомагат функциите на организма. Дефицитът на желязо се среща по-често при жените – те губят желязо по време на менструация и са склонни да приемат храна с ниско съдържание на този елемент. Дефицитът на желязо води до анемия - състояние, при което съдържанието на червени кръвни телца е недостатъчно. Посредством тях, желязото помага за снабдяването на целия организъм с кислород. 

    Също участва в превръщането на кръвната захар в енергия. Желязото доставя енергията за производството на ензими, участващи в образуването на нови клетки, аминокиселини, хормони и невротрансмитери. Подпомага имунната система, детоксикацията на черния дроб, обмяната на мастните киселини, синтезът на карнитин и невротрансмитерите серотонин и допамин. Желязото е съществено за производството на колаген и еластин, които осигуряват целостта и еластичността на органите и тъканите. Вегетарианците приемат по-малко желязо, а желязото, което приемат, се усвоява в по-малки количества. 

    В резултат на това те имат ограничени запаси от него. Железният дефицит не се причинява задължително от липсата на желязо в храната. Често съществува скрита причина, като загуба на желязо поради менструация например. Бременните жени, трениращите, хората, които приемат редовно аспирин и тези, които имат паразитни инфекции, хемороиди, язва, язвен колит, болест на Крон, рак на стомашно-чревния тракт, и други състояния, свързани със загуба на кръв или малабсорбция, има вероятност да развият дефицит на желязо. Новородени, живеещи в централните части на градовете са с по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия и като резултат по-често страдат от забавяне в развитието.

    Фолиева Киселина

    Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето, Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Тъй като организмът не произвежда витамина, той трябва да се набавя най-вече чрез храна или под формата на хранителни добавки. Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно. 

    Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. Трудно се достига достатъчен прием на този витамин чрез храната, особено по време на бременност. Ето защо, за избягване на фолиев дефицит се препоръчва приемането допълнително на фолиева киселина като хранителна добавка. Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка и доброто развитие на клетките. 

    Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия. Дефицитът на фолиева киселина в организма предизвиква нарушения на клетъчното делене, най-изявено в бързо регенериращите (възстановяващите се) тъкани. Дефицитът и, заедно с дефицита на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия. Установено е, че дефицитът на фолиева киселина увеличава риска от някои видове рак, което е свързано с неефективния синтез на ДНК и нарушаване на клетъчната физиология и структура. 

    Фолиевият дефицит най-често се свързва с по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво. Фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 играят важна роля в метаболизма на сяра съдържащата аминокиселина метионин и техният дефицит води до натрупване на биопродукта хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Установено е, че недоимъкът на тези три витамина в организма води до увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и мозъчен инсулт.
    Vitamin_B12_deficiency_foods1700724781107
    В заключение, витамин B12 е от съществено значение за поддържането на оптималното здраве на човешкия организъм. Той играе ключова роля в формирането на червени кръвни клетки, поддържането на здравето на нервната система и синтеза на ДНК. Липсата на достатъчно количество витамин B12 може да доведе до сериозни здравословни проблеми като анемия, неврологични нарушения, увреждане на развитието на плода при бременност и повишен риск от развитие на деменция и сърдечносъдови заболявания. 

    За да се осигури достатъчно витамин B12, е важно да се включват в хранителния режим храни, богати на него, като месо, риба, млечни продукти и яйца, както и при необходимост да се приемат хранителни добавки. Поддържането на адекватни нива на витамин B12 е ключово за оптималното функциониране на организма и подобряване на качеството на живот.
    Прочетете още: